(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
У статті актуалізовано проблему забезпечення інформаційної безпеки в умовах пандемії. Обґрунтовано, що вірусна небезпека стала викликом/небезпекою не лише системі охорони здоров’я, а й спроможності органів державної влади та місцевого самоврядування, бізнесу протистояти таким серйозним викликам і загрозам. Розглянуто особливості впливу пандемії COVID-19 на світову економіку, національну економіку та безпеку. Деталізовано, що саме інформація (дезінформація) в кіберінформаційному просторі стала найважливішим ресурсом та основною миттєвою, рушійною силою. Наголошено на значенні інформаційних ресурсів у житті суспільства й ролі інформаційної безпеки у забезпеченні національних інтересів будь-якої держави. Проведено статистичне дослідження динаміки процесів цифровізації в умовах карантинних обмежень, результати якого підтвердили необхідність забезпечення інформаційної та кібербезпеки громадян, суспільства, країни в цілому, розроблення спеціальних інструменти для виявлення та знешкодження шкідливого контенту в кіберпросторі. Проведено аналіз нормативно-правової бази реалізації державної регуляторної політики в напрямку забезпечення інформаційної безпеки в Україні. Виокремлено чотири рівні нормативно-правового забезпечення інформаційної безпеки. Обґрунтовано потребу в удосконаленні нормативно-правового забезпечення інформаційної безпеки з огляду на необхідність зменшення деструктивних кіберінформаційних впливів та загроз в умовах пандемії COVID-19. Визначено стратегічні пріоритети підвищення рівня інформаційної безпеки, зокрема посилення захисту національного сегменту кіберінформаційного простору; розвиток вітчизняних кібер- та інформаційних технологій, нових високотехнологічних електронних і програмних продуктів, тощо.