(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Мета статті полягає у дослідженні та пошуку певних обґрунтувань процесу управління конкурентоспроможністю регіону, розроблення концепцій забезпечення його результативного й ефективного функціонування. Визначено, що сучасне управління конкурентоспроможністю регіону має бути спрямоване на створення і використання регіональних конкурентних переваг, взаємовигідні взаємовідносини з вітчизняними й зарубіжними економічними суб’єктами, органами державної влади та органами місцевого самоврядування, суб’єктами підприємництва. Стверджується, що досягнення позитивного впливу інституціональних чинників регіональної конкурентоспроможності ставить перед політикою держави й регіону потребу розв’язання комплексу стратегічних завдань, головними серед яких є такі: зміцнення правових і фінансових основ регіонального рівня управління та місцевого самоврядування; консолідація регіональних суб’єктів навколо ідеї конкурентоспроможності; урахування ціннісних орієнтирів населення регіону при розробленні регіональних програм розвитку; посилення мотивації праці у системі регіонального управління; стимулювання оновлення й модернізації об’єктів промисловості, розвитку наукомістких і високотехнологічних виробництв; стимулювання експорту та реалізації за межі регіону продукції й послуг, що виробляються в регіоні; створення сприятливого підприємницького клімату.