(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Досліджено сутність, види, ознаки й функції некомерційних організацій. Визначено процеси, необхідні для ефективного функціонування некомерційної організації. Проаналізовано світовий досвід щодо можливості некомерційних організацій вести підприємницьку діяльність у практиці різних країн. Ринкова економіка передбачає активний розвиток некомерційних організацій, які виникають і діють у різних секторах економіки (освіта, культура, мистецтво, послуги тощо. Роль так званого «третього сектора» важлива для розвитку громадянського суспільства, тому ми бачимо активізацію некомерційних організацій по всьому світу. Ці організації відіграють важливу роль у досягненні цілей сталого розвитку, надаючи благодійну допомогу, захищаючи права та свободи людини, організовуючи вільний час, створюючи можливості для людського розвитку, допомагаючи розв’язувати багато соціальних проблем і завдань, надаючи культурні, освітні та інші послуги. Визначення «некомерційна організація» використовується в основному в американському законодавстві, у той час як у міжнародній практиці часто застосовують поняття «неурядова організація». Останнє наголошує на тому, що організація орієнтована на розв’язання соціальних проблем, має гуманітарну мету і незалежна від держави. Термін «некомерційна організація» передбачає особливий підхід до функціонування організації та її оподаткування. Мета організації не отримання прибутку, а забезпечення організаційного розвитку. Некомерційні підприємства, установи й організації це підприємства, установи та організації, основною метою яких є не отримання прибутку, а здійснення благодійної діяльності й заступництва, а також іншої діяльності, передбаченої законом. Ці заходи спрямовані на надання благодійної допомоги, освітніх, культурних, наукових та інших подібних послуг для суспільних потреб.