(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Розглянуто особливості науково-технологічної діяльності транснаціональних корпорацій, виокремлено основні тенденції й перспективи їх розвитку. Зокрема, наголошено, що джерелом сучасного розвитку суспільства та діяльності людини є інноваційна діяльність, а відповідно інновації стають важливим інструментом усіх радикальних змін у розвитку людини і економічної системи в цілому. Науково-технологічний розвиток транснаціональних корпорацій виступає вирішальною передумовою у забезпеченні їхньої прибуткової діяльності. Досліджено особливості організації НДДКР у транснаціональних корпораціях. Наведено динаміку витрат окремих провідних ТНК на НДДКР. Зазначено, що глобальний характер конкуренції не лише робить нововведення більш значущими для ТНК, але й зумовлює необхідність пошуку нових шляхів створення інновацій. Визначено основні типи здійснення технологічної політики, виділено причини централізації та децентралізації НДДКР, а також можливі ризики, котрі виникають при реалізації цих політик. Досвід розвинених країн свідчить, що конкурентоспроможність забезпечується низкою умов, головними з яких є накопичений науково-технічний потенціал, інституціональні чинники технологічного прогресу та наявність великих наукомістких корпорацій. Тому сучасною тенденцією науково-технологічної діяльності ТНК є нова хвиля операцій злиття та поглинання (M&A). Наведено наймасштабніші операції зі злиття й поглинання на початку ХХІ століття. В останні два десятиліття, як наслідок зростаючої інтернаціоналізації науково-дослідних робіт, різко посилилася тенденція до утворення стратегічних альянсів, особливо за рахунок об’єднання в альянси компаній в таких високотехнологічних галузях, як фармацевтика, телекомунікації, виробництво напівпровідників і т. п. Окрему увагу приділено аналізу причин утворення стратегічних альянсів. Показано, що в окремих випадках конкуренти стають партнерами по стратегічних альянсах у високотехнологічних галузях. Як висновок зазначено, що в умовах жорсткої конкуренції як на міжнародних, так і на вітчизняних ринках здатність компаній функціонувати та розвиватися залежить від їхньої спроможності створювати й упроваджувати інновації. Саме вони зумовлюють безперервні економічні зміни, сприяють динамічному розвиткові та підвищенню результативності як економічної системи в цілому, так і окремих підприємств. Науково-технологічний розвиток корпорацій є головною передумовою забезпечення та підвищення їх міжнародної конкурентоспроможності.