(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Досліджено сутність і особливості інтегрованих маркетингових комунікацій та їх роль у досягненні успішного функціонування банків на ринку. В умовах економічної нестабільності банки здійснюють пошук найефективніших маркетингових інструментів для просування бренду. Тому значно збільшилася роль інтегрованих маркетингових комунікацій у діяльності банків. Інтегровані маркетингові комунікації зміцнюють конкурентну стійкість банку на ринку, формують імідж банку, підвищують просування банківських продуктів, надання банківських послуг та ефективність банківської діяльності. Сформульовано мету, завдання і властивості інтегрованих маркетингових комунікацій банків для досягнення маркетингових цілей та підвищення успішної діяльності банків. Сформовано концептуальні підходи до сутності інтегрованих маркетингових комунікацій як універсального інструменту досягнення маркетингових цілей (концепція; концепція планування; концепція об’єднання зусиль; управлінська концепція координації; об’єднання інструментів; особливе макропозиціонування бренду; стратегічний аналіз, вибір, застосування та контроль). Запропоновано авторське визначення інтегрованих маркетингових комунікацій банків на основі сформованих концептуальних підходів до сутності інтегрованих маркетингових комунікацій і визначень авторів. На основі цього визначення сформовано механізм дії інтегрованих маркетингових комунікацій як ефективного інструменту комунікаційної діяльності, оскільки при взаємодії інструментів маркетингових комунікацій у своїй синергетичній єдності вони створюють позитивний ефект для успішної банківської діяльності. Ефективне управління банківською діяльністю здійснюється при взаємодії інструментів просування з виникненням синергетичного ефекту, оскільки при цьому досягаються поставлені маркетингові цілі діяльності банку.