(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Поглиблено проаналізовано наукову літературу й систематизовано поняття «мотивація», з’ясовано сутність і значення мотивації персоналу на підприємствах соціально-культурного сервісу та туризму. Визначено, що поняття «мотивація» науковці розглядають з різних точкок зору, концентруючись на окремих його аспектах. На основі проведеного дослідження надано власну інтерпретацію поняття «мотивація»: інструмент заохочення персоналу до високоефективної праці через створення сприятливого середовища, яке забезпечує задоволення їх потреб. Наведено ключові переваги, які надає мотивація персоналу підприємствам: підвищена прихильність персоналу може привести до зростання потенціалу підприємства, постійний розвиток співробітників, підвищення ефективності співробітників. Зазначено завдання, виконання яких забезпечує мотивація персоналу. Коли співробітники мотивовані, вони, як правило, роблять усе можливе. Розглянуто модель впровадження системи мотивації за рахунок впливу на потреби персоналу. Досліджено теорії мотивації, котрі можуть виступати базою для побудови ефективної системи мотивації на підприємствах соціально-культурного сервісу та туризму, наведено їх схематичне групування. У формуванні теоретичної бази системи мотивації працівників на підприємствах соціально-культурного сервісу й туризму розглянуто положення сукупності теорій мотивації: Дж. Бентхема, Ф. Тейлора, А. Маслоу, Д. Макклелланда, В. Врума, Дж.С. Адамса, Л. Портера – Е. Лоулера, Д. МакГрегора, В. Оучі. У формуванні теоретичної бази системи мотивації працівників на підприємствах соціально-культурного сервісу та туризму важливою вимогою до симбіозу положень теорій мотивації є орієнтація на збалансування індивідуальних потреб і мотивів поведінки працівників з інтересами підприємства. За результатами аналізу найпоширеніших теорій мотивації виділено симбіоз їхніх положень, який утворює теоретичну базу системи мотивації працівників на підприємствах соціально-культурного сервісу та туризму.