(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Досліджено сучасний стан відновлюваних джерел енергії в Україні. Визначено темпи приросту впровадження альтернативних видів енергії. Проаналізовано статистичні дані з кількості введених в експлуатацію електростанцій та вироблених ними обсягів електроенергії. Розглянуто питання інвестиційного потенціалу України для розвитку системи генерації сонячної енергії з врахуванням існуючих потужних сонячних електростанцій, де охарактеризовано їх інвестиційну складову в економіку країни. Досліджено географічні перспективи розвитку альтернативної енергетики на території України з точки зору експортних відносин з країнами світу. Здійснено порівняння сумарного обсягу експорту електроенергії у відношенні до імпорту, що показало перевищення обсягів експорту. Визначено сонячну енергетику однією з найперспективніших та потужних відновлюваних джерел енергії. У результаті аналізу було зроблено висновок, що Україна поступово здійснює важливі кроки для розширення використання сонячної енергетики, розробляючи нормативно-законодавче підґрунтя з використання, впровадження, оптимізації та стимулювання домогосподарств до впровадження і будівництва сонячних електростанцій. Охарактеризовано актуальність та доцільність використання сонячної енергії у зв’язку з постійним зростанням вартості електроенергії та перспективним прогнозом збільшення загальних інвестицій у галузь на глобальному рівні. Аргументовано вагоме значення розвитку та застосування сонячних електростанцій для вітчизняного та світового споживача. Проаналізовано показники загальної потужності сонячної енергетики України та визначено рейтингове місце в Європі за темпами зростання. Згідно з проведеного аналізу статистичних даних та перспективних планів розвитку сонячної енергетики, визначено високі темпи її розвитку в Україні. Охарактеризовано фактори впливу на ринок енергетичних послуг, які сприяють швидким темпам розвитку альтернативної енергетики. Визначено позитивний економічний ефект сонячних електростанції та наведено переваги від їх експлуатації для приватного бізнесу.