(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Органічний продовольчий ринок є найбільш стабільно зростаючим ринком в останні десятиліття, який привертає увагу все більшої кількості виробників та споживачів, а пандемія COVID-19 тільки посилила позиції органічних харчових продуктів. За даних умов споживачі все більше уваги почали надавати власному стану здоров’я та опікуватись навколишнім середовищем. Попит на органічні продукти харчування став одним з компонентних змін, які впливають на сучасну модель споживання. Дослідили чинники, що обмежують розвиток вітчизняного ринку органічних продуктів, серед яких найбільший вплив мають недостатнє інституційне забезпечення та рівень професійних знань і досвіду у даній сфері та високі торгові надбавка на органічні продукти харчування в торговельних мережах України. Основними каналами збуту органічної продукції залишаються точки продажу, інтернет/соціальні мережі, спеціалізовані статті, ярмарки та різні заходи, телереклама. Проаналізували традиційні маркетингові технології просування органічної продукції, що широко використовуються товаровиробниками. Найбільш популярними залишаються: особисті продажі, участь у вставках і ярмарках, інтернет-маркетинг, е-mail-розсилка, маркетинг у соціальних мережах, брендинг. Досліджуючи досвід найвідоміших вітчизняних органічних брендів, визначили нові маркетингові технології та інструменти, які використовувались на практиці цих компаній. До найбільш ефективних маркетингових технологій та комунікаційних інструментів, в умовах цифровізації, належить застосування підходу story-telling, який позитивно впливає на ставлення споживачів до бренда. Використання SEO-просування збільшить результативність пошуку за конкурентними ключовими словами та допоможе залучити потенційних споживачів на сайт і зробить його більш популярним серед них. Інфлюенс-маркетинг став повноцінним інструментом просування, який за кілька років перетворився з допоміжної маркетингового інструменту на індустрію. Менш популярним на вітчизняних теренах залишаться нормкор-маркетинг, який набирає швидких обертів в світі, особливо в сфері просування органічних продуктів. В умовах цифровізації керівникам органічного виробництва, також необхідно застосовувати нові маркетингові технології та підходи, які також допоможуть зацікавити та сформувати лояльність споживачів для досягнення стабільних конкурентних позицій на ринку.