(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Зовнішні і внутрішні фінансові відносини страхових компаній визначають необхідність ефективного фінансового менеджменту. Використання світового досвіду і врахування вітчизняних особливостей дозволить реагувати на зміни зовнішнього середовища та внутрішнього стану страховика, забезпечуючи стабільність, платоспроможність та фінансову стійкість страхової компанії. Метою статті є поглиблення теоретичних засад та обґрунтування організаційних аспектів фінансового менеджменту у вітчизняній страховій компанії. У статті зазначено, що страхові компанії у своїй діяльності створюють витрати і отримують дохід. При цьому, витрати страхової компанії відображають використання нею коштів на забезпечення своєї діяльності та визначають два взаємопов’язані процеси: 1) виконання зобов’язань перед страхувальниками; 2) фінансування діяльності страхової компанії. Основним джерелом доходу страховика є зароблені страхові внески. Розмір заробленої страхової премії залежить від суми страхових платежів та зміни резервів незароблених премій. У статті акцентовано увагу, що особливістю процесу страхування є те, що грошові кошти страхувальника виплачуються наперед при формуванні страхових резервів і тимчасово затримуються страховиком, який розміщує та використовує їх з метою забезпечення страхових виплат та отримання певного доходу. Зазначено, що необхідна певна гарантія щодо здатності страховика виконувати свої зобов’язання в межах ризиків, прийнятих на страхування, та обсягу відповідальності за них. У статті фінансова стійкість страхової компанії розглядається з таких основних позицій: ймовірність нестачі коштів у будь-який період; фінансова міцність страхового фонду; рентабельність усієї діяльності страхової компанії. Також зазначено, що фактором фінансової стійкості страховика є достатність страхових резервів, що відповідають обсягу страхових зобов’язань та укладені договори страхування.