(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Економічна оцінка ходу виконання робіт є основою для оцінки управління будівництвом. Планувальна траєкторія управління проектується на основі фактичного визначення початкового стану об’єкта управління й передбачуваного прогнозу його стану в майбутньому. Мета дослідження полягає в оцінці процедури виміру якості управління, як моделювання функції календарного планування й управління на прикладі календарного графіка «Управління реконструкцією нерухомого об’єкту історичної забудови міста Одеси». Дослідження виконане методом моделювання функції календарного планування й управління (модель керуючого процесу – календарний графік) за допомогою оцінки своєчасності робіт. Пропонується створити у місті Одесі "Корпоративний науково-технічний комплекс містобудівної енергореконструкції «КНТК МЕРек», як інноваційну організаційну структуру, яка використовує на практиці накопичений науково-технічний потенціал для реконструкції будівель історичної забудови Одеси за стандартами енергоефективності з залученням іноземного досвіду. Будь-який загальний процес управління нерухомим об’єктом історичної забудови складається з управління окремими взаємозалежними процесами: організаційними, трудовими, інформаційними й іншими. Загальноприйнятим способом їхнього динамічного відображення є календарний план. Враховуючи, що календарний план системно об’єднує економіку, організацію та технологію будівельного виробництва, показуючи виконання робіт у часі, є структурою, що регулюється динамічно. Описана процедура виміру якості управління дозволяє динамічно розраховувати індекс якості управління з врахуванням ітерації. Більше того, за даним індексом можна визначити й ступінь відповідальності виконавців конкретних робіт. Представлена модель оцінки якості управління є адекватною, тому що базується на сучасній концепції оцінки ефективності інвестиційних проектів. Дана модель в основі має властивість адаптивності. Однак необхідно врахувати залежність норми дисконту від часу для оптимального впливу. І нарешті, модель ефективна, тому що дозволяє динамічно оцінювати результат управлінської діяльності та формувати досить детальні прогнози розвитку процесу управління.