(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Стаття присвячена оцінці конкурентоспроможності підприємств готельного бізнесу. З’ясовано, що науковці у своїх дослідженнях методи оцінки конкурентоспроможності поділяють на окремі групи, серед яких найчастіше називають: кількісні, якісні, матричні, графічні методи тощо. Відзначено, що кожен з них має свої переваги та недоліки і доцільність застосування залежить від мети дослідження, умов функціонування того чи іншого суб’єкта господарювання. В роботі проведено розрахунок інтегрального показника оцінки конкурентоспроможності на основі диференційного методу, який ґрунтується на побудові матриці конкурентоспроможності та визначенні індексу конкурентоспроможності, а також графічного – побудова багатокутника конкурентоспроможності для проведення оцінки конкурентоспроможності підприємств готельного бізнесу. Це дало змогу провести аналіз досліджуваного підприємства з конкурентами за 11-ма категоріями що дозволило визначити переваги та вузькі місця у діяльності суб’єкта господарювання.