(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Умовну систему «рухова активність людини – взуття для активного відпочинку» досліджено з позиції позитивного впливу на опорно-рухову систему людини, а саме для зміцнення скелета та розвитку м’язів. Обґрунтовано актуальність наукового дослідження взуття для активного відпочинку як обов’язкової та важливої складової матеріально-технічної частини комплексу культивування, формування та практичної реалізації здорового способу життя населення задля забезпечення його фізичного здоров’я. Встановлено номенклатуру основних факторів, що забезпечують якість взуття для активного відпочинку (фрикційні властивості (стійкість від ковзання), ударопоглинання (амортизаційна (пружинна) функція), еластичність, рівень гігієнічності, нешкідливість та бактерицидність), а також основні загальні вимоги до нього. Визначено коло споживачів на вказані властивості. Проаналізовано взаємозв’язок особливостей фізичних навантажень на стопу під час заняття різними видами активного відпочинку та показники споживаних властивостей взуття для активного відпочинку. Доведено доцільність та переваги використання методу комплексної оцінки рівня якості з використанням коефіцієнтів вагомості для встановлення ступеня придатності досліджуваного взуття для активного відпочинку вимогам сучасного споживача. Показано, що фактори формування споживчих властивостей взуття для активного відпочинку є складовою частиною управління якістю взуття для активного відпочинку. Із застосуванням алгоритму комплексного оцінювання та результатів дослідження показників індивідуальних споживчих властивостей досліджуваного взуття для активного відпочинку розраховано комплексний показник його якості, що підтверджує доцільність подальшого вдосконалення вже існуючих інновацій та розроблення принципово нових інноваційних систем матеріалів, технологій тощо. За результатам досліджень обґрунтовано необхідність розробки нових матеріалів для взуття для активного відпочинку, а також доцільність вдосконалення окремих вузлів у конструкції взуття, в тому числі у пакеті матеріалів верху та пакеті матеріалів низу.