(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Під ринком праці розуміють систему суспільних відносин, пов’язаних з наймом і пропозицією робочої сили або з її купівлею-продажем. Ціною робочої сили є заробітна плата. На ринку праці одну сторону (продавці) представляють особи, які шукають підходящу роботу, іншу (покупці) представляють роботодавці – підприємці або їх представники. Ринок праці знаходиться в постійному русі. Процеси, що відбуваються на ринку праці, нерозривно пов’язані з демографічною ситуацією в країні, динамікою різних вікових і статевих груп, народжуваності та смертності, а у випадку України глобальна пандемія та повномасштабна війна також мали свій вплив на зміни на ринку праці. Метою статті було дослідження загальних тенденцій ринку праці України (кількості зайнятих та безробітних) з окремим заглибленням у сферу металургійного виробництва. Загальна система ринку праці в Україні є неоднозначною та постійно змінюється під впливом переважно зовнішніх факторів. Система постраждала від першого вторгнення в 2013-14 роках, глобальної пандемії COVID-19 і активних бойових дій в країні у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії. До 2019 року кількість безробітних в Україні поступово зменшувалась, але пандемія сильно вдарила по малому бізнесу та сфері послуг, через що багато хто втратив роботу. Ситуація на ринку праці не встигла вирівнятися через початок війни, яка мала невимірний вплив на всю країну. Багато людей загинули, отримали поранення або втратили домівки та бізнес, що, безумовно, вплине на майбутню картину українського ринку праці. Для відновлення трудового ресурсу країни знадобляться десятиліття. Окремо розглядалася металургійна промисловість у порівнянні з промисловістю в цілому. У цій сфері ситуація із зайнятістю постійно погіршується, оскільки люди віддають перевагу більш комфортним умовам праці, ніж можуть запропонувати заводи. А після пандемії найбільшої популярності набули різноманітні дистанційні вакансії, переважно в IT-секторі. Металургійні комбінати не можуть працювати дистанційно, тому відтік людей з цієї сфери постійно зростатиме.