(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Стаття присвячена аналізу та обговоренню стійких тенденцій погіршення стану здоров’я та скорочення тривалості життя населення України з позицій гіпотези їхньої екологічної детермінованості, а також пошуку механізмів формування здоров’яорієнтованої економіки в Україні з урахуванням екологічного чинника. Представлено структуру екологічного фактору, якій впливає на здоров’я людини. Проаналізовано кожну складову екологічного фактору в України. Визначено, що негативні наслідки впливу екологічного фактору на здоров’я людей обумовлено соціальною безвідповідальністю суб’єктів ринку – держави, роботодавців, індивідів. Обґрунтовано необхідність формування ефективного інституціонального середовища як результату взаємодії суб’єктів ринку з урахуванням екологічного фактору – здоров’яорієнтованої економіки. Запропоновано інструменти, які формують здоров’яорієнтовану економіку з урахуванням екологічного фактору ризику здоров’ю; їх застосування інституціоналізує соціальну відповідальність кожного суб’єкта ринку: нейтралізує негативний вплив екологічного фактору на здоров’я населення та посилює позитивний.