(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Зміни, які відбуваються у суспільстві призводять до необхідності змін у формуванні та реалізації державної соціальної політики. Соціальну політику слід розглядати як діяльність з регулювання відносин рівності між різними індивідами та соціальними групами суспільства. Актуальним питанням стає розробка механізмів раціонального використання ресурсів, які виділяються на соціальні цілі. Констатовано, що основними пріоритетами в соціальній політиці мають бути: підвищення рівня та якості життя через посилення ролі заробітної плати, вдосконалення трудових відносин та зайнятості населення; соціальний захист населення; вдосконалення пенсійного забезпечення через зміцнення страхових принципів, встановлення тісної залежності розміру пенсій від заробітку та страхового стажу; покращення демографічної ситуації; молодіжна політика. Окреслено основні ознаки, які притаманні соціальній державі за новою концепцією: наявність системи соціального страхування; існування бюджетних соціальних виплат; існування державних систем соціального захисту, соціального забезпечення та забезпечення зайнятості; доступність соціальної підтримки всім без винятку членам товариства; прийняття державою відповідальності за рівень добробуту громадян; існування інститутів громадянського суспільства. Визначено, що основною умовою ефективної реалізації нової моделі соціальної політики є надання адекватних можливостей для різних верств населення відкривати власний бізнес з метою нарощування ВВП, зростання кількості платників податків та розширення бази оподаткування, поліпшення макроекономічних показників країни.