Синдиковані мережеві групи в глобальній управлінській парадигмі (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Тематика статті розкриває складну і суперечливу проблему формування нових пріоритетів, принципів та механізмів глобального управління. При цьому визнається, що традиційна управлінська парадигма вже не може задовольнити реалізацію стратегічних інтересів ані держав, ані корпорацій, ані організацій, саме тому поступово виокремлюються і формуються альтернативні центри глобальної влади, які намагаються бути екстериторіальними і вбирати до власної структури в першу чергу, фінансово-кредитні інститути, а також промислово-інноваційні та ресурсно-розподільчі центри. Підкреслюються, що результатом цього є сформований за принципом синдикату альтернативний глобальний уряд, який визначає сприятливу кон’юнктуру ринків і основні напрямки грошово-кредитної політики. Наголошується, що побудована за мережевим принципом нова управлінська парадигма буде включати декілька інституційних рівнів, під контролем яких опиниться суверенні економічні прерогативи значної кількості національних держав.
Keywords: управлінська парадигма; мережа; економічний суверенітет; фінансово-мережеві групи; синдикат; глобальний уряд