Функціонування регуляторних «пісочниць»: задачі, проблеми, перспективи (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
В статті розглянуто поширення технології RegTech (регулятивні технології), застосування яких дозволяє привести діяльність фінансових установ у відповідність до встановлених регулятором вимог і чинним законодавством норм. Зазначено, що регулятор та наглядові органи застосовують технології SupTech (наглядові технології), прискорюючи та полегшуючи таким чином виконання адміністративних процесів, збір структурованих і неструктурованих даних та їх аналіз. Розкрито особливості впровадження новітніх технологій, безпосередньо, фінансових регуляторних «пісочниць». Розглянуто сутнісне значення регуляторної «пісочниці» в контексті сфери надання фінансових послуг. Зазначено, що вдосконалення технології блокчейну для інновацій у страхових технологіях або для підтримки віддаленої автентифікації є основними темами фінтех-пісочниць. Надано кількісну характеристику діючих регуляторів, які були вдало впроваджені у зарубіжній країні і стали серйозним поштовхом для діджиталізації фінансових послуг та розширення можливостей споживачів. Визначено першу впроваджену регуляторну пісочницю та її структурні елементи. Охарактеризовано особливості системи регулювання та нагляду в зарубіжних країнах, визначено переваги та недоліки систем регулювання на основі правил та принципів. Проаналізовано їхню найбільшу кількісну присутність серед світових регіонів. Здійснено порівняльний аналіз використання регуляторної «пісочниці» у зарубіжних країнах, визначено спільні та відмінні риси, виділено переваги та недоліки використання даного виду регулювання сфери фінансових послуг. Розкрито та охарактеризовано основні законодавчі зміни на період 2022 року в Україні в фінтех-ринку. Запропоновано структурно-рекомендаційну модель створення вітчизняних регуляторних «пісочниць». Визначені основні тренди Фінтеху в 2023 року, зокрема, вбудовані фінанси та BNPL та надано рекомендації, які б позитивно вплинули на вдале впровадження української регуляторної «пісочниці» і сприяли б її подальшій модернізації відповідно до світового інноваційного розвитку фінансових технологій.
Keywords: фінансові ринки; регуляторна «пісочниця»; платіжні системи; фінтех; фінансові інновації; регтех; супертех