Анкета для дослідження процесу і результату торгу для потреб судової товарознавчої експертизи та оціночної діяльності (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Обґрунтувано доцільність використання маркетингового дослідження при встановленні числових значень коефіцієнтів коригування на торг та вибір взуття як матеріального об’єкта процесу анкетування. Процес анкетування розроблено на класичних базових принципах маркетингового дослідження і адаптовано до заданих потреб: ціль дослідження - виявлення кількості продавців, які надають знижку на товар, та розміру цієї знижки; первинні дані - вперше зібрана для конкретної цілі інформація; метод дослідження - опитування; спосіб дослідження - анкета; одиниця вибірки - особи, які продають власний товар; обсяг вибірки - 100%; процедура вибірки - належність до продавців наявного в окремому оголошенні взуття певного призначення; збір інформації - телефонна розмова з продавцями, яка записується на відео. Створено анкету для опитування продавців взуття в електронній торгівлі з метою встановлення числових значень коефіцієнта коригування на торг для потреб судової товарознавчої експертизи та оціночної діяльності, яка дозволяє отримати: дані про продавця товару (стать, місце знаходження), дані про товар (вид і різновид взуття, загальний вигляд, наявність оголошення про торг, оголошена ціна, характеристика, стан, дата публікації оголошення), питання для телефонного опитування (актуальність пропозиції, готовність надати знижку, розмір наданої знижки) та підсумки анкетування (результат торгу, дата анкетування). Розроблена анкета використана для опитування продавців взуття в електронній торгівлі з метою фіксування процесу торгу та встановлення числових значень коефіцієнтів коригування на торг для потреб судової товарознавчої експертизи та оціночної діяльності. Запровадження у практику судової товарознавчої експертизи числових значень коефіцієнтів коригування на торг, отриманих за допомогою розробленої анкети, буде сприяти виконанню вимог Закону України «Про судову експертизу» щодо ступеня об’єктивності і повноти експертного дослідження, а також досягненню відповідності між результатом визначення ринкової вартості товарів та реальним станом ринку досліджуваних товарів.
Keywords: судова товарознавча експертиза; оціночна діяльність; торг; маркетингове дослідження; анкета