Стратегія розвитку готельного бізнесу в умовах війни (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті розглянуто сутність стратегії підприємства, етапи її формування, а також різновиди стратегій. Стратегія – це напрям діяльності, план, який розробляється для ефективної роботи на основі аналізу внутрішнього і зовнішнього середовища функціонування підприємства. Метою бізнес-стратегії є розробка заходів, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності підприємства. Виділяють різні види стратегій в готельній сфері: маркетингову, фінансову, операційну, концентрації, диференціації, глобалізації, інтеграції, спеціалізації та інші. Воєнні дії негативно вплинули на готельний ринок, тому підприємства змушені шукати нові шляхи виживання і функціонування, розробляти ефективні стратегії розвитку. Виявлено, що від воєнних дій найбільше постраждали заклади розміщення центральної, південної та східної частин України. Встановлено, що внаслідок воєнних дій надходження до державного бюджету від туристичної галузі за перші шість місяців 2022 року скоротилися майже на 26% порівняно з аналогічним періодом 2021 року. Найбільша частка податків до держбюджету сплачена готелями та санаторіями, зросли внески від пансіонатів та гуртожитків, які використовувалися як притулок для тимчасово переміщених осіб. Найбільше податків від туристичної галузі за перше півріччя 2022 року внесено в місті Київ, Львівській, Івано-Франківській, Київській й Одеській областях. Досліджено, що за перші шість місяців 2022 року сплачено туристичного збору на 28% більше порівняно з аналогічним періодом 2021 року. Лідерами за сплатою туристичного збору були місто Київ, Львівська, Закарпатська, Тернопільська та Хмельницька області. Визначено різні стратегії розвитку готельного бізнесу, які можуть бути застосовані для того, щоб вижити під час війни: підвищення безпеки, перепрофілювання, впровадження інновацій, створення хорошого веб-сайту, Digital-маркетинг, перегляд бази постачальників, стратегії управління персоналом, соціальної відповідальності, впровадження сталої готельної практики, акцент на послугах, зручних для мобільних пристроїв, надання безконтактних послуг, аналіз витрат і вигід.
Keywords: стратегія; готельний бізнес; туристичний збір; інновації; Digital-маркетинг