Готельні мережі України: структурно-просторова організація та тенденції корпоратизації готельного господарства (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті удосконалено теорію та методологію корпоратизації ринку готельних послуг України національними та міжнародними операторами. Виокремлено основні типи операторів готельного ринку України, проаналізовано особливості структурно-просторової організації мереж, вплив на присутність мережевих готелів чинників інвестиційної привабливості, вартості купівлі та оренди житла, середньої зарплати та частки зайнятих, обсягу пасажиропотоків в аеропортах міст та ін. Виявлено основний чинник приваблення світових готельних операторів в Україну ‒ незабезпечений попит на готельні послуги, зокрема міжнародного рівня якості. Охарактеризовано основні етапи в еволюції готельних мереж в Україні. Основну увагу зосереджено на структурно-просторовій організації готельних мереж в Україні. Проаналізовано особливості організації міжнародних та національних готельних корпорацій, економічну та просторову експансію на національному ринку готельних послуг. Виявлено серед українських корпорацій чітку диференціацію на загальнонаціональні та локальні. Національним мережам властива географічна присутність у всіх регіонах України, етапу формування відповідає бренд, стандарти сервісу, єдина стратегія управління, система маркетингу та продаж, набуття окремими компаніями статусу «міжнародних» з експансією на ринок Європи, орієнтація на середній ціновий сегмент, набуття досвіду управління аналогічного західним операторам. Ринок корпоративних форм готельного бізнесу в Україні оцінено як такий, що на стадії становлення, йому відповідає залучення іноземних готельних корпорацій та формування національних готельних брендів. Іноземні компанії, які ввійшли на український ринок, належать до відомих готельних брендів, формують новий підхід до організації готельного бізнесу, суттєво впливають на процес підвищення рівня послуг. Виявлено тяжіння міжнародних готельних корпорацій до основних центрів ділової активності та туристичних дестинацій – Києва, Львова, Одеси, Львівської та Івано-Франківської областей.
Keywords: готельні мережі; корпоратизація ринку готельних послуг; міжнародні і національні готельні оператори; просторова експансія; Україна