Ринок праці в умовах війни (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Дослідження присвячене питанням стану ринку праці в умовах повномасштабної війни, виявленню його особливостей та рекомендацій щодо забезпечення ефективного функціонування ринку праці після війни. В статті надано та проаналізовано статистичні дані щодо кількості біженців за кордоном з початку повномасштабного вторгнення, їх адаптації, працевлаштуванні в інших країнах та намірах щодо повернення в Україну. Визначено вплив внутрішньо переміщених осіб на ринок праці: кількість ВПО; регіони, з яких найбільше перемістилося осіб та регіони, які найбільше прийняли людей. Проаналізовано, на прикладі малого та середнього бізнесу, динаміку заробітної плати та фінансову стійкість компаній у перші місяці війни. Розглянуто та надано аналіз даних щодо рівня безробіття, кількості претендентів на 1 вакансію та географії вакансій. Зроблено висновки щодо впливу війни на ринок праці, визначено основні чинники тиску на діяльність ринку та запропоновано рекомендації, які забезпечать ефективне функціонування ринку праці у післявоєнний період.
Keywords: ринок праці; війна; міграція; внутрішньо переміщенні особи; безробіття; заробітна плата; підприємство