Рушійні сили економічних систем в умовах формування екологічної безпеки людини (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
В статті оглядово розглянуто історію економічних вчень, їх методологічні принципи в контексті формування еколого-економічних теорій і інвайроментальної економіки та глобальної еколого-економічної системи. Визначена особлива цінність окремих економічних теорій, економічних шкіл та аналізу в економіці тим, що різні народи і країни проживають в різному економічному сьогоденні, а окремі економічні часові періоди і мають різні регіональні інституційні особливості. Досліджено необхідність регуляторного впливу на господарюючу систему, з метою попередження процесів природної і економічної ентропії. Підкреслено, що необхідність формувань світових та державних економічних систем, стимулів і санкцій та еколого-економічних нормативів і вуглецевого податку. Визначено, що найбільш раціонально вбирає ідею сталого розвитку і формує механізм інституційної рівноваги та компромісів, інституціональна інвайроментальна економічна система. Враховано, що економічні теорії та економічні школи в кожному історичному періоді розвитку людства намагалися описати існуючий економічний порядок та визначити шляхи його прогресивного розвитку. У даному разі авторами враховується кардинальний вплив на еволюцію економічних теорій меркантилізму, фізіократії, класичної політичної економії, неокласичної економічної теорії, економікс, маржиналізму, німецької історичної школи, інституціонвлізму, кейнсіанства, неокласичного синтезу, монетаризму, інвайронментальної економіки. Сучасні геополітичні виклики сконцентровані найбільше в екологічній сфері, щодо глобального потепління, яке поглиблюється антропогенним впливом людства на ноосферу, з погіршенням довкілля та формуванням інвайроментальних ризиків для людства. Вчені світу розпочали пошук методик та механізмів впливу на виробництво, споживання і ментальність людства, щоб подолати загрози і сучасні екологічні геополітичні виклики. Особливе місце належить вченим у сфері економіки. Адже тільки дієві стимули і економічні санкції можуть формувати інвайроментальне безпечне середовище розвитку людства.
Keywords: економічна теорія; екологічна економіка; еколого-економічні норми; економічне сьогодення; інституційна рівновага