Перспективні напрями розвитку мототуризму на західних теренах україни у воєнний та поствоєнний період (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті визначено поняття мотоциклетного туризму як активного відпочинку, що полягає в подорожах на мотоциклі маршрутами з туристичними об'єктами. Автор аналізує основні відмінності таких мототурів від спортивного мотоциклетного туризму, орієнтованого на отримання спортивних розрядів і звань, такі як відмова від навмисного ускладнення маршруту, поділ турів на категорії складності та поєднання спортивної складової туру з оглядом культурних і природних пам'яток. Обґрунтовано, що складність таких турів може варіюватися від простої до надзвичайно високої, маршрути прокладені таким чином, щоб використовувати переваги, які надає мотоцикл для швидкого пересування по маршруту. У статті коротко описано розвиток туристичного мотоциклетного руху в Україні та проблеми, з якими він зіткнувся останнім часом. Представлено класифікацію типів мотоциклів з точки зору їхньої придатності для подорожей. Запропоновано шляхи переорієнтації потоку мототуристів на західну частину України у зв'язку з підвищеним ризиком наїзду на вибухонебезпечні предмети під час пересування територією, що перебуває під окупацією або в безпосередній близькості до зони бойових дій. У статті обґрунтовано пріоритетні напрями відновлення туризму в Україні з метою забезпечення гармонійного розвитку територій та з урахуванням цілей сталого розвитку, які мають бути враховані в процесі розвитку мотоциклетного туризму в регіоні. У воєнний та післявоєнний період на території Західної України було розроблено низку привабливих мотоциклетних туристичних маршрутів.
Keywords: мотоцикл; мототуризм; мотомаршрут; мотопрокат; мотокемпінг