Методи та підходи до покращення ефективності будівельного бізнесу на основі досвіду успішних компаній (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
В дослідженні систематизовано та узагальнено теоретико-практичні методи та підходи до покращення ефективності будівельних компаній в рамках концепції та стратегій сталого розвитку. Обґрунтовано актуальність популяризації стійких методів у будівництві, охарактеризовано їхні переваги, зокрема ефективне корпоративне управління екологічними та соціальними проблемами забезпечує зростання доходів та економічної вартості компаній, формуючи цінність для клієнтів. Вимоги клієнтів будівельних компаній здебільшого спрямовані на вирішення потреб у впровадженні сталої політики для оптимізації бізнес-процесів. Загалом ключовими стимулами для інтеграції практики зеленого будівництва серед зацікавлених сторін є як зовнішні фактори, корпоративна структура, так і фактори на рівні проектів та індивідуальні внутрішні чинники підприємств. Методи управління проектами з екологічного будівництва забезпечують підвищення їх цінності для клієнтів з одночасними прийнятними витратами. В будівельному бізнесі поєднуються стратегії та методи збереження ресурсів, матеріалів, водних та земельних ресурсів. Фінансовий вимір ефективності передбачає використання підходу до економічної оцінки на основі аналізу вартості життєвого циклу, який дозволяє прогнозувати витрати на будівництво від етапу експлуатації, до технічного обслуговування та заміни до кінця терміну служби. На основі аналізу кейсів визначено, що концепція сталого розвитку будівельної галузі передбачає реалізацію цільового та інтегрального підходу до діяльності бізнесу. Зроблено висновок про те, що стратегії та методи управління будівельних компаній-лідерів забезпечують позитивну динаміку доходів, яка генерується завдяки постачальникам, персоналу та управлінським практикам. Практичне значення результатів дослідження полягає в доведенні ефективності будівництва на основі досвіду світових лідерів в галузі. Перспективи подальших наукових розробок у цьому напрямку передбачають емпіричні дослідження економічної ефективності будівельних підприємств на міжнародному та національному рівнях.
Keywords: ефективність; будівництва; політика сталості; сталий розвиток; будівельний бізнес; методи сталого розвитку