Сучасний стан ринку бухгалтерського аутсорсингу в Україні (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Перехід компаній на віддалений режим роботи через пандемію COVID-19 змусив їх частіше залучати аутсорсингові компанії для виконання певних функцій, зокрема, ведення діловодства. Завдяки цьому та численним перевагам аутсорсингу для замовника обсяг аутсорсингових послуг на світовому ринку збільшився. В Україні аутсорсингові відносини також набули популярності, що підтверджується динамікою кількості суб'єктів господарювання у сфері бухгалтерського обліку, обсягом послуг, які вони надають, та їх місцем у світовому рейтингу. Однак, через відсутність необхідних знань, досвіду в цій сфері; фінансові труднощі, частка бухгалтерського аутсорсингу значно нижча за показники розвинених країн світу. В умовах воєнного стану в Україні спостерігається падіння майже всіх показників ділової активності підприємств: кількості замовлень, залучення персоналу, запасів, обсягів виробництва чи надання послуг, але частка суб'єктів господарювання, які повністю або частково зупинили свою діяльність внаслідок війни, поступово зменшується. Український бізнес, шукаючи шляхи виходу з кризи, готовий інвестувати в експортну діяльність. Однак цьому заважають: низький рівень володіння іноземними мовами; відсутність необхідних знань, досвіду та кваліфікованих кадрів у цій сфері; труднощі з пошуком замовлень, партнерів; недостатня поінформованість про зовнішні ринки; невідповідність продукції/послуг міжнародним вимогам; фінансові та логістичні проблеми; відсутність досвіду в міжнародних продажах та маркетингу тощо. Для подолання цих перешкод залучаються фахівці аутсорсингових компаній, які знайомі з особливостями організації експортної діяльності. Вартість їхніх послуг нижча, ніж заробітна плата штатних працівників, що є вагомим аргументом у воєнний час. Ці фактори, а також переваги, притаманні бухгалтерському аутсорсингу, сприяють його розвитку в Україні в сучасних умовах. Але для того, щоб досягти рівня аутсорсингових послуг розвинених країн світу, необхідно впровадити електронний документообіг, вітчизняні облікові інформаційні технології, створити законодавчу базу для регулювання аутсорсингових відносин.
Keywords: аутсорсинг; бухгалтерський облік; розвиток; сучасний стан; перспективи