Фінансова безпека страхового ринку України (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті актуалізована проблема функціонування та розвитку страхового ринку України, який потребує кардинальних змін. Розглянуто сутність страхового ринку. В роботі досліджено структуру ринку страхових послуг, принципи, на яких ґрунтується його діяльність та нормативно-правову базу її регулювання. Аналіз діяльності страхового ринку України показав основну тенденцію його розвитку та сучасні умови в яких він функціонує (пандемія COVID-19, воєнний стан, економічно-соціальні кризи). У роботі було проведено комплексний аналіз індикаторів фінансової безпеки страхового ринку України за 2001-2020 рр, на основі чого зроблено висновок про її низький рівень. У підсумку було обґрунтовано доречність систематизації заходів та напрямів з підтримки розвитку ринку страхування в умовах воєнного стану та подальшого його стимулювання у повоєнний період.
Keywords: страховий ринок; фінансова безпека страхового ринку; індикатори; загрози; воєнний стан