Трансформація глобальних ланцюгів вартості під впливом інноваційних технологій (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Статтю присвячено дослідженню процесу трансформації глобальних ланцюгів вартості під впливом розвитку технологічних процесів. У роботі проводиться порівняння класичного ланцюга вартості на основі та його конфігурацій під впливом розширених цифрових міжнародних виробничих мереж; розвитку робототехніки та штучного інтелекту; адитивного виробництва (3D-друк). Ці інноваційні фактори є доказом того, що завдяки зміні технологічної бази виробництва буде змінюватися й інноваційна модель, в якій передові досягнення матимуть децентралізований характер і можливість виникати на будь-якій стадії виробничого процесу. Але поки що не спостерігалось загального повернення виробництва материнських компаній назад до США або до Європи, і це ймовірно, не буде ефективною реакцією на більшість ризиків, які наразі виникли, швидше глобальні ланцюги вартості матимуть тренд розвитку ніж скорочення.
Keywords: глобальні ланцюги вартості; нематеріальні активи; інновації; інноваційний розвиток; технології; крива посмішки; стадії виробництва; транс-національні корпорації