Перспективи впровадження інноваційних видів реклами в туризмі (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Важливе місце у процесі виробництва туристичних послуг та в умовах конкуренції займає реклама. Вона сприяє підвищенню популярності фірми, збільшує число клієнтів, а також доходів фірми. В статті розкрито суть реклами, її функції, принципи здійснення. Наведено фактори, які впливають на рекламну діяльність туристичного підприємства. На рекламний ринок України негативно вплинули воєнні дії в Україні. Зокрема у 2022 році рекламний медіаринок впав на 63% порівняно з 2021 роком. Найбільше падіння відбулось у рекламі на телебаченні, у пресі. Водночас зростає роль інтернет реклами, питома вага якої становила 58,8% у 2022 році. Дедалі актуальнішими стають інноваційні види реклами, які мають креативний характер, зацікавлюють споживачів. Серед новітніх інновацій в рекламі, які можна використовувати у туристичному бізнесі, можна віднести технологію InDoor TV, інтерактивний стіл, технологія Ground FX, ТransLook (прозорий кіоск), технологія інтерактивної взаємодії Just Touch, проекційна реклама, реклама, що не зникає, QR-коди та інше. Проблемами впровадження інноваційних видів реклами є їх деколи висока вартість, неможливо точно спрогнозувати як вони вплинуть на споживачів. У статті розглянуто інструменти соціального маркетингу, які також стають надзвичайно популярними. Виділено переваги від їх впровадження для підприємств: широке та більш точне охоплення цільової аудиторії; підвищення впізнаваності бренду; швидкий зворотній зв’язок із клієнтами; підвищення лояльності потенційних покупців; менші витрати часу на створення та підтримку групи в соціальній мережі, оперативне інформування клієнтів про нові пропозиції; порівняно низька вартість просування; можна відстежувати відгуки; розмаїття форм подачі. Розкрито основні види реклами в соціальних мережах: контекстна, таргетингова, тізерна, ретаргетингова реклами, робота з блогерами. Встановлено, що найпопулярнішими соціальними мережами серед українців є Facebook, Instagram, YouTube, TikTok. Перешкодою впровадження інструментів соціального маркетингу є невміння персоналу їх використовувати, водночас вони дають хороший результат, сприяють збільшенню числа клієнтів, а також прибутків.
Keywords: реклама; інновації; соціальні мережі; контекстна реклама; таргетинг; тізерна реклама; ретаргетинг; відеомаркетинг; блогінг; брендинг