Синергія ШІ та бізнесу, як фактор ефективності управління в умовах розвитку технологій (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Ця наукова стаття присвячена комплексному вивченню впливу штучного інтелекту (ШІ) на різні аспекти бізнес середовища. Узагальнена більш сучасна історія розвиту штучного інтелекту в сфері бізнесу, засвідчуючи його зростаючу роль у якості технологічної інновації. Особлива увага приділена динаміці змін та тенденціям інвестицій протягом останніх десяти років, що вказує на стійкий розвиток цієї галузі. Виділено концептуальні проблеми штучного інтелекту, а саме необхідність великої кількості якісних даних, на основі яких ШІ буде навчатися та потім працювати, однак навіть наявність цих даних не гарантує відсутності помилок у роботі ШІ, що провокує іншу проблему, а саме недовіру та упереджене ставлення до даної технології з боку людей. Сформовано основні переваги та виклики впровадження ШІ в бізнесові процеси, звертаючи увагу на загальні та специфічні, аспекти даного питання. Визначаючи велику користь, яку підприємства можуть одержати від використання штучного інтелекту, в даній статті було сформовано конкретний перелік бізнес процесів та задач, в яких компанії можуть використовувати штучний інтелект. До них належить: обслуговування клієнтів, персоналізована реклама, зменшення часу відгуку, покращення процесу прийняття рішень, генерації ідей, оптимізації внутрішніх комунікацій, планів, презентацій та звітів, підбору персоналу та пошуку талантів, цифрові персональні помічники, кібербезпека та управління шахрайством, операції у ланцюжку поставок, управління запасами, написання коду та копіювання веб-сайтів. Згодом в статті розглядаються потенційні загрози, пов'язані з використанням штучного інтелекту в бізнесі. Серед цих загроз особливу увагу приділяється аспектам впливу штучного інтелекту на сферу освіти та якість знань та доброчесність молодих спеціалістів. Також розглядаються питання конфіденційності та захисту даних, що є важливими аспектами в контексті використання штучного інтелекту у бізнесі. Стаття закінчується роздумами щодо ролі державного регулювання в сфері ШІ. Презентовано концепцію Дорожньої карти з регулювання штучного інтелекту в Україні, яка наголошує необхідність вчасної орієнтації на європейське законодавство для забезпечення стійкого розвитку галузі в країні.
Keywords: штучний інтелект; управління; економічне середовище; переваги та загрози; державне регулювання