Роль громад у соціально-економічному розвитку регіонів (на прикладі Одеської області) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті проведено комплексний аналіз щодо функціонування громад та бізнесу в Одеській області за попередні роки. Досліджено фінансово-економічні показники діяльності підприємств в Одеській області в контексті економічної стабільності громад та регіону. Проаналізовано наступні основні показники: валовий регіональний продукт, капітальні інвестиції, індекси промислової продукції, обсяги реалізованої родукції, кількість діючих підприємств, кількість неприбуткових організацій, рівень зайнятості та безробіття, кількість зайнятих працівників, заробітну плату, витрати на оплату праці, індекс заробітної плати, заборгованість з виплати заробітної плати, фінансові результати до оподаткування, доходи та витрати населення. Проведений аналіз дозволив визначити ключові проблеми розвитку Одеської області. У контексті знайдених викликів запропоновано заходи, спрямовані на забезпечення ефективного розвитку та подолання існуючих перешкод. Зокрема, визначені пріоритети, такі як безпека, фінансова підтримка, екологічна реабілітація, соціальна підтримка та стимулювання нових робочих місць. Запропоновані заходи не лише дозволять вирішити наявні проблеми Одеської області, а й сприятимуть створенню стратегій управління для сталого розвитку регіону на рівні держави, впровадженню інновацій та привабленню іноземних інвестицій. Також запропоновані заходи сприятимуть відновленню громад Одеської області після воєнних дії та слугуватимуть для подолання проблем у сферах економіки, екології та соціального розвитку. Результати цього дослідження мають практичне значення для місцевих органів влади, громадських організацій та бізнес-середовища, що діють у Одеській області, а також надають можливість для подальшого розвитку регіону та планування стратегій розвитку в майбутньому. Результати аналізу також можуть служити базою для подальших наукових досліджень у цій сфері, сприяючи вдосконаленню методів управління регіональним розвитком та його ефективності. Використання його результатів може сприяти удосконаленню стратегій управління регіональним розвитком та підвищенню його ефективності в майбутньому.
Keywords: функціонування громади; Одеська область; економічний аналіз; регіональний розвиток; тенденції розвитку; соціально-економічний розвиток