Аналіз торговельних відносин між Туреччиною та країнами Організації тюркських держав (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У сучасному світі країни часто стикаються з кризами. Останньою великою кризою, з якою зіткнувся світ, стала епідемія Ковіда-19, яка виникла після фінансової кризи 2008 року. Уникнути криз дуже складно для кожної країни. Багато країн прагнуть посилити регіональне або міжнародне співробітництво. Туреччина визнала незалежність центральноазіатських турецьких держав і Азербайджану з 1991 року. У 1992 р. між цими країнами були встановлені дипломатичні відносини, де виникла взаємна повага і співпраця. Турецькомовні країни прагнули інтегрувати регіон на початку 1990-х років, але зіткнулися з різними труднощами у досягненні цієї мети. Для посилення своєї торгівлі з іншими турецькомовними країнами, Туреччина підписала різні угоди, такі як Угода про вільну торгівлю з Азербайджаном, які сприяють зростанню їх економіки та благополуччю їх народів. Організація турецьких держав є відмінним прикладом регіонального співробітництва, і Туреччина завжди прагнула зміцнювати двосторонні відносини з центральноазіатськими турками та Азербайджаном. Хоча економічні відносини між Туреччиною та турецькомовними країнами не відповідали очікуванням у минулому столітті, ці країни розвивали двосторонні економічні стосунки на початку 2000-х років. Ця стаття спрямована на вивчення того, як розвивалися економічні відносини між країнами організації з моменту заснування Організації турецьких держав у 2021 році. Серед товарів, що імпортуються Туреччиною з Центральної Азії в 2022 році, сільськогосподарська продукція та енергетична сировина матимуть більший обсяг. Серед продуктів, що експортуються з Туреччини в турецькомовні країни, найбільшим обсягом є дозовані фармацевтичні продукти, текстиль та техніка. Серед турецьких держав найбільшими торговельними партнерами Туреччини є Азербайджан і Казахстан. Обсяг торгівлі Туреччини з Азербайджаном і Казахстаном не зменшився в 2020 році, коли поширився Ковід-19.
Keywords: Туреччина; організація турецьких держав; зовнішня торгівля; співпраця; Центральна Азія