Управління стратегією підприємства на основі концепції зацікавлених сторін (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті визначено та охарактеризовано важливість формування та реалізації логістичної стратегії підприємства на основі концепції зацікавлених сторін. Також потребує більш поглибленого дослідження дана тема у контексті воєнного стану в Україні, яка зумовлює потребу для вітчизняних підприємств у використанні нових підходів до розроблення та реалізації логістичної стратегії на основі концепції зацікавлених сторін. Під час дослідження було встановлено, що вплив зацікавлених сторін на процес управління стратегією підприємства, на його логістичну діяльність, а також на стиль і методи управління, корпоративну культуру є надзвичайно потужним. Крім цього, було з’ясовано, що зацікавлені сторони можуть здійснювати вплив на вирішення стратегічних питань логістичного характеру, які стосуються процесів вибору постачальників, розроблення чи удосконалення логістичних маршрутів, методів складського управління, застосування нових логістичних технологій чи інновацій, а також стратегічних рішень щодо фінансування та стандартів якості тощо. Для обґрунтування важливості логістики розглянута ситуацію, яка склалася в Україні починаючи з 24 лютого 2022 року. Доведено, що в умовах воєнного стану особливо важливо зміцнювати партнерську взаємодію із урядом та міжнародними партнерами, оскільки від цього залежить не лише стратегічний розвиток та фінансова стабільність підприємства, а й стан національної економіки. Ключем до успіху стала швидкість прийняття логістичних рішень та вірно скорегована логістична стратегія, яка дозволила підприємствам налагодити внутрішню логістику до нових умов існування. До переліку таких підприємств можна зарахувати ТОВ «БУРАТ-АГРО» – багатогалузеве господарство, яке спеціалізується на рослинництві, а саме на вирощуванні зернових та технічних культур. Крім цього, запровадження системи моніторингу допоможе підприємству вчасно виявляти нові ініціативи, зміни у законодавстві чи у різних програмах, які можуть впливати на його господарську діяльність. Аргументовано, що автоматизація та діджиталізація логістики зменшує рівень логістичних витрат, підвищує ефективність виробництва та продуктивність праці.
Keywords: логістика; управління; логістична стратегія; стратегія розвитку; зацікавлені сторони; цифровізація; партнерство