Ділова активність бізнесу в Україні: цифрова трансформація та сталий розвиток (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті визначено основні переваги використання цифрових технологій для підвищення ділової активності бізнесу. Доведено, що в умовах сьогодення цифровізація бізнесу є необхідною умовою його конкурентоспроможності на ринку. Обґрунтовано необхідність впровадження нових технологій у господарські процеси для підвищення ефективності виробництва, пришвидшення оборотності активів та мінімізації витрат. Деталізовано складові концепції сталого розвитку, основною ідеєю якої є стратегічні дії, спрямовані на зменшення негативного впливу компаній на навколишнє середовище та збільшення її позитивного впливу на суспільний розвиток, а не лише максимізація прибутку. Ця ідея випливає з усвідомлення того, що бізнес не може працювати ізольовано від навколишнього середовища та суспільства. В Україні основними індустріями, які першими готові прийняти цифрові трансформації є такі, де присутня висока конкуренція, швидше приймаються управлінські рішення та жорсткі умови виходу на ринок, для прикладу, кондитерська галузь. Визначено рівень ділової активності кондитерських підприємств України, охарактеризовано конкурентне середовище галузі та запропоновані напрями покращення ділової активності через впровадження інноваційних цифрових технологій та імплементацію концепції сталого розвитку. Доведено, що впровадження концепції сталого розвиту разом із цифровізацією господарських процесів створює синергетичний ефект для підвищення ділової активності бізнесу.
Keywords: сталий розвиток; цифрова трансформація бізнесу; ділова активність; фінансовий стан; конкурентоспроможність; конкурентне середовище; управління підприємством