Аналіз лояльності клієнтів аптечної мережі (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Метою статті є аналіз теперішнього стану лояльності споживачів товарів і послуг фармацевтичної галузі на основі проведеного соціологічного опитування клієнтів мережі аптечних підприємств, а також вивчення факторів, що впливають на лояльність цих клієнтів. Під час проведення наукового дослідження використовувалися методи анкетного опитування, індуктивного аналізу, узагальнення і системного підходу. На основі виконаного порівняльного аналізу результатів опитування клієнтів певної мережі аптек м. Львова щодо якості послуг цієї мережі, різноманітності її асортименту, рівня цін, зручності графіка роботи, пропозиції акційних товарів та інших чинників зроблено висновок про досить добре ставлення до цієї мережі її клієнтів. Встановлено, що майже 60% опитаних вказали на кращу, порівняно з іншими, якість цієї мережі, більше 87% респондентів радше порекомендували б цю мережу знайомим та близьким, майже 80% клієнтів даної мережі оцінило різноманітність її асортименту на добре та відмінно. Помірковані ціни, зручний графік роботи, багато акційних товарів та інші позитивні сторони роботи цієї мережі аптек приваблюють до неї покупців. Також виявлено деякі негативні сторони діяльності досліджуваної мережі аптек, які необхідно урахувати її керівництву для утримання наявних і залучення нових клієнтів.
Keywords: анкета; лояльність споживачів; лікарські препарати; медикаменти; ліки; аптека; аптечна мережа; фармацевтична продукція