Застосування досвіду повоєнного економічного відновлення Німеччини, Японії та південної Кореї до реалій України (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті аналізується досвід повоєнного економічного відновлення іноземних країн та можливості його адаптації до сучасних реалій України. В умовах глобалізації та інтенсивної конкуренції ключовим аспектом для досягнення сталого розвитку країни є ефективна фінансова система, яка спроможна забезпечити фінансування економічного зростання. Особливу увагу в цьому контексті заслуговує досвід трьох країн – Німеччини, Японії та Кореї. У статті висвітлено, як після воєнних конфліктів та значних руйнувань ці країни досягли значного економічного прогресу. Стаття також розкриває, як використовувані досліджуваними країнами фінансові стратегії та інструменти можуть бути корисними для підвищення темпів економічного зростання України в повоєнний період. Дослідження цих прикладів дозволяє краще зрозуміти, які підходи до економічного відновлення можуть бути адаптовані в контексті України для підвищення темпів економічного зростання. Висновки підкреслюють значення ефективних фінансових систем, промислового розвитку, модернізації, та співпраці між державою та приватним сектором. Україна має унікальний шанс використати ці стратегії для економічного зміцнення та інтеграції у глобальну економіку, що є ключовим для відновлення та сталого розвитку.
Keywords: економічне відновлення; фінансові післявоєнні виклики; план Маршалла; план Доджа; інвестиції у відновлення; економічні реформи; стратегії економічного зростання