Державне регулювання якістю продукції в контексті забезпечення безпеки на внутрішньому ринку (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Метою дослідження є визначення особливостей державного регулювання якістю продукції в контексті забезпечення безпеки на внутрішньому ринку. Доведено, що метою дослідження є визначення особливостей державного регулювання якістю продукції в контексті забезпечення безпеки на внутрішньому ринку. Визначено, що державне регулювання якості продукції безпосередньо впливає на безпеку внутрішнього ринку, запобігаючи припливу неякісних товарів, які можуть підірвати місцеву промисловість. Охарактеризовано безпекові аспекти продукції на внутрішньому ринку. Доведено, що державне регулювання якості продукції в контексті забезпечення безпеки внутрішнього ринку являє собою систему законодавчих та нормативних заходів, спрямованих на встановлення та контроль виконання обов'язкових стандартів і вимог до якості товарів та послуг, що пропонуються споживачам. Визначено, що регулювання спрямоване на захист життя та здоров'я споживачів, зниження ризиків пов'язаних з використанням небезпечних товарів, забезпечення справедливої торгівлі та підтримку довіри до ринку, що в сукупності сприяє стабільності та безпеці внутрішнього ринку. Виокремлено особливості впливу державного регулювання на якість продукції, що реалізується на внутрішньому ринку. Доведено, що державне регулювання якості продукції також відіграє вирішальну роль у захисті вітчизняної промисловості та робочих місць. Встановлюючи високі стандарти, держава може запобігти потоку дешевого та неякісного імпорту, який може підірвати позиції вітчизняних виробників, які інвестують у високоякісну продукцію. Визначено, що державне регулювання якості продукції відіграє вирішальну роль у забезпеченні безпеки внутрішнього ринку, пропонуючи численні позитивні ефекти, що сприяють загальному благополуччю споживачів та стабільності економіки.
Keywords: стандартизація; сертифікація; цифрові безпеки продукції; державне регулювання; якість продукції