Публічне управління у сфері державних закупівель в Республіці Болгарія (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Метою статті є представлення організаційно-правових аспектів державного управління у сфері державних закупівель у Республіці Болгарія. Проведено правовий аналіз національного законодавства та європейських директив і регламентів щодо здійснення державних закупівель за період з 1997 по 2024 рр. Висвітлено об’єкти та предмети державних закупівель. Проаналізовано правила оголошення та 13 процедур, регламентованих Законом про публічні закупівлі 2016 р. Вказано на проблеми їх практичного застосування. Такими є проблеми, пов’язані з регламентованими процедурами, які проводяться з переговорами без попереднього оголошення, переговорами без попереднього запрошення до участі та переговорами без публікації оголошення про контракт, а також прямими переговорами. Наголошується на позитивному ефекті від повної електронізації процедур через використання з початку 2023 року єдиної національної електронної веб-платформи. Висвітлено проблему навчання замовників та учасників публічних закупівель роботі з новим електронним майданчиком. Проаналізовано роль та визначені законодавством функції Держзакупівель, а також призначення державного реєстру державних закупівель, який воно адмініструє. Представлено функції міністра економіки, який реалізує державну політику в Республіці Болгарія у сфері державних закупівель після 2014 року. Проаналізовано функції державних органів, які здійснюють зовнішній, попередній, поточний та наступний контроль оскарження та оскарження рішень у зв’язку з процедурами здійснення державних закупівель – Держзакупівель, Держфінінспекція, Комісія у справах захисту прав споживачів, інші уповноважені органи. , Рахункова палата, Вищий адміністративний суд. Зроблено спробу відстояти основну тезу про те, що чинна нормативно-правова база породжує організаційно-правові проблеми, що призводять до корупції, і її доцільно вдосконалювати.
Keywords: державні закупівлі; об’єкти та предмети державних закупівель; Держзакупівлі; корупційні практики