Креативна індустрія міст та регіонів: основні риси (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті акцентується увага на необхідності розвитку креативних індустрій міст і регіонів як стимулу для збільшення економічного потенціалу територій і розширення асортименту товарів і послуг, вироблених на територіях, а також трансляції місцевої ідентичності територій в глобальний світ. Було зроблено висновок, що основною характеристикою креативних індустрій є наявність джерела індивідуальної творчості, навичок і талантів, що володіють потенціалом для створення робочих місць і добробуту за рахунок виробництва та експлуатації інтелектуальної власності. Був виділений ряд позитивних ефектів розвитку креативних індустрій (економічних, соціальних, культурних, інноваційних), що дозволяє гнучко вписуватися в нову економічну реальність і сприяє впровадженню механізмів створення творчого потенціалу міст і регіонів. Безсумнівно, сьогодні креативність стає рушійною силою економічного зростання та інновацій в постіндустріальній економіці, особливо важливою для досягнення стратегічних цілей несировинної орієнтації економіки Росії. Таким чином, С.Новікова приходить до висновку, що креативна економіка – це сучасна прогресивна форма соціально-економічного розвитку, заснована на інтелектуальному і творчому домінуванні праці і капіталу.. Економіка і суспільство зараз переживають активний процес цифрової трансформації, який значно трансформує економічну реальність, доповнюючи її потенціалом штучного інтелекту, робототехніки, віртуальної реальності, високорозвиненими компетенціями, технологіями творчого мислення. Ми вважаємо, що в сучасних умовах особливої актуальності набувають дослідження, спрямовані на створення і впровадження стимулюючих умов і факторів виробництва для розвитку креативних індустрій, що надають потужний імпульс економічному прогресу. Звернемося до методології вивчення основних особливостей креативних індустрій в економіці. У ряді наукових публікацій креативні індустрії називаються" когнітивними", які виступають в якості основного впливового чинника в розвитку економіки знань. Безсумнівно, збільшення обсягу знань є основним джерелом підвищення добробуту людини. Дж. За словами Мокіра, який аналізує історію творчої діяльності людини, збільшення обсягу знань є результатом наполегливого прагнення людей до винахідництва та інновацій, навіть за відсутності інституційних стимулів. Структурні та цінові зміни на ринках факторів виробництва змінили стимули до отримання нових знань про засоби виробництва.
Keywords: креативні індустрії; інтелект; креативність; інновації; регіональна економіка; цифрова економіка