Тенденції змін регіонального розподілу прямих іноземних інвестицій під впливом наслідків війни в Україні (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті аналізуються зміни, що сталися у динаміці залучення прямих іноземних інвестицій (ПІІ) у регіони України, у зв'язку з початком війни. Якщо раніше їх розподіл серед регіонів визначався, насамперед, географічним розташуванням, розвиненістю їхньої економіки, транспортної інфраструктури та людського капіталу, то з початком війни значущість цих факторів скоротилась. В інвестиційній привабливості регіонів помітну роль почало відігравати те, наскільки він постраждав від наслідків війни. Отримані результати дозволили науково-обґрунтовано оцінити вплив згаданого чинника на елементи потоків ПІІ у розрізі регіонів, що становить наукову новизну представленого дослідження. Одночасно результати роботи мають практичне значення, оскільки можуть бути використані для розробки стратегій із залучення інвестицій та відновлення постраждалих регіонів України.
Keywords: міжнародне інвестування; інвестиційна поведінка ТНК; вплив війни на ПІІ; регіональний розподіл ПІІ; диспропорції розвитку регіонів; математичне моделювання