Тенденції розвитку транспортної логістики в Україні (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті надається аналіз ключових аспектів логістичної системи України. Зроблений огляд історичного розвитку транспортної логістики країни, простежена її динаміка. Розглянуті виклики та можливості, які впливають на розвиток логістичного сектору. Зроблено акцент на цифровізації цих процесів. Зазначено, що в умовах сьогодення особливої важливості набуває військова логістика. Розглянуто сучасний стан галузі, який характеризується розвитком інфраструктури, інтеграцією новітніх технологій, але стикається з викликами, зумовленими інфраструктурними обмеженнями, регуляторними бар'єрами, впливом військових конфліктів. Зроблено акцент на причинах, які стримують прискорення розвитку логістичних процесів в Україні. Зазначено, що перспективи галузі включають подальшу модернізацію, цифровізацію та інтеграцію з глобальними логістичними мережами, вимагаючи залучення інвестицій та міжнародного співробітництва. У статті наголошується на важливості логістики для економічного зростання та інтеграції України у світову економіку, запропоновані рекомендації щодо подальшого розвитку галузі. Зазначено, що розвиток транспортної логістики може стати важливим каталізатором економічного зростання України.
Keywords: логістика; транспорт; логістичні процеси; аналіз; тенденції розвитку