Цінова політика як об’єкт управлінського впливу у процесі забезпечення конкурентоспроможності суб’єкта господарювання (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті розглядаються теоретичні аспекти формування цінової політики підприємства, аналізується її формування та розроблено заходи щодо її оптимізації. Розкрито економічний зміст цінової політики, охарактеризовано внутрішні та зовнішні фактори, що впливають на формування цінової політики. Відзначено, що цінова політика є найважливішим механізмом, який забезпечує багато пріоритетів економічного розвитку організації. Це суттєво впливає на масштаби операційної діяльності підприємства, формування його іміджу та рівень фінансового стану в цілому. Дієвим інструментом конкуренції на товарному ринку є цінова політика. В умовах жорсткої конкуренції на етапі розвитку економіки особлива увага приділяється проблемі ціноутворення. У статті досліджено такі питання, як особливості формування механізму ціноутворення, елементи ціноутворення, а також його принципи та завдання в процесі забезпечення конкурентоспроможності суб’єкта господарювання. В умовах конкуренції особливого значення набуває створення механізму ціноутворення та виявлення умов, що мають істотний вплив на встановлення ціни продукції. Одним із основних шляхів підвищення конкурентоспроможності підприємства є оптимальний механізм ціноутворення та визначення факторів, що впливають на визначення ціни за одиницю продукції. В статті підтверджено, що рівень ціни реалізації безпосередньо визначає цінову конкурентоспроможність товару. Ціноутворення в конкурентному середовищі повинно бути орієнтоване на вирішення єдиної задачі: щоб покрити собівартість товару і принести достатній прибуток, ціна повинна бути зрозумілою для покупця і конкурентоспроможною. Дуже важливо визначитися, який напрямок буде обрано в рамках ціноутворення: витратний, закупівельний або конкурентний. Від того, наскільки правильно компанія встановлює ціни на свої товари чи послуги, залежить фінансова стабільність і конкурентоспроможність на ринку. Конкурентні переваги дозволяють конкретизувати характеристики, за якими підприємство отримує переваги над конкурентами. Досліджено основні принципи розробки цінової політики в системі забезпечення конкурентоспроможності підприємства. У статті досліджено ключові властивості конкурентоспроможності вітчизняних підприємств.
Keywords: ціна; управління; ціноутворення; стратегія ціноутворення; цінова політика; управлінський вплив; конкурентоспроможність