Аналіз і прогнозування сезонних коливань у надходженнях бюджетів різних рівнів в умовах воєнного стану як складова ефективного управління державними фінансами в Україні (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Податкові надходження до державного та місцевих бюджетів України відбуваються нерівномірно. На них впливають різноманітні фактори, у тому числі військові дії на території країни. Метою статті є аналіз і прогнозування сезонних коливань у податкових надходженнях до Державного бюджету України з Волинської області, а також до місцевих бюджетів Волинської області в умовах воєнного стану. Волинська область є однією з прикордонних областей України. Тому з Волинської області до Державного бюджету України в 2022–2023 рр. надійшло найбільше коштів від ПДВ із ввезених на митну територію України товарів; мита на товари, що ввозяться суб’єктами підприємницької діяльності; акцизного податку з ввезених на митну територію транспортних засобів, а також ПДФО, що сплачується податковими агентами із доходів платника податку у вигляді заробітної плати; військового ПДФО. Місцеві бюджети Волинської області найбільше наповнили такі платежі: ПДФО, що сплачується податковими агентами із доходів платника податку у вигляді заробітної плати; військове ПДФО; єдиний податок з фізичних осіб; земельний податок з юридичних осіб; орендна плата з юридичних осіб. Обчислені індекси сезонності вказують на такі періоди активного наповнення Державного бюджету по Волинській області: ПДВ з ввезених на митну територію України товарів – у липні-грудні; мита на товари, що ввозяться суб’єктами підприємницької діяльності, – лютому та липні-грудні; ПДФО – червні та жовтні-грудні; акцизного податку з ввезених транспортних засобів – лютому та серпні-грудні. Наповнення місцевих бюджетів Волинської області найактивніше відбувалося в такі місяці: ПДФО – в червні та жовтні-грудні; єдиний податок з фізичних осіб – січні-лютому, травні, липні-серпні, жовтні-листопаді; земельний податок з юридичних осіб – лютому-березні, травні, липні-серпні, жовтні; орендна плата з юридичних осіб – травні, липні-грудні. Для восьми показників податкових надходжень (за винятком військового ПДФО) побудовано лінійні трендові моделі, використовуючи річні дані за 2022–2023 рр., та на їх основі отримано прогнозні річні дані на 2024 р., які, своєю чергою, послугували базою для обчислення відповідних сезонних показників.
Keywords: Державний бюджет України; місцеві бюджети; Волинська область; податкові платежі; аналіз; індекси сезонності; трендові моделі; прогнозування