Екосистема рівня 2 блокчейну Ethereum (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Метою роботи є аналіз екосистеми рівня 2 блокчейну Ethereum, який був би підґрунтям для прийняття обґрунтованого та інформованого рішення щодо вибору проектів рівня 2 блокчейну Ethereum користувачами без глибоких технічних знань. Вхідними даними для даного дослідження є матеріали суспільної компанії L2beat. У статті виділено основні технічні концепції, які лежать в основі різних проектів рівня 2 блокчейну Ethereum. Описано особливості проектів типу ZK Rollup, Validium, Optimistic Rollup, Optimium. Проведено співставлення типів проектів, які виділяє команда L2beat, зі спрощеною схемою поділу екосистеми рівня 2 Ethereum, запропонованою Віталіком Бутеріним. Здійснено порівняння проектів масштабування рівня 2 блокчейну Ethereum за показниками «заблокована вартість в контрактах умовного депонування на Ethereum» та «частка заблокованих коштів у загальній вартості проекту». Виявлено, що користувачі проектів масштабування типу Optimistic Rollup виконали транзакцій на суму в шість з половиною раз більшу, ніж на безпечніших проектах типу ZK Rollup і Validium. Описано технології перевірки достовірності стану системи, які використовують проекти масштабування рівня 2 блокчейну Ethereum. Проведено аналіз проектів масштабування рівня 2 блокчейну Ethereum на предмет використання підходів до виявлення шахрайства. Виявлено, що топовими проектами масштабування рівня 2 блокчейну Ethereum є такі, які не виконують перевірку достовірності стану системи, або використовують більш дешевшу технологію (Fraud Proofs). Описано методи перевірки повідомлень, які надсилають через мости рівня 2 блокчейну Ethereum. Проведено аналіз безпеки екосистеми рівня 2 блокчейну Ethereum та оцінено популярність таких проектів серед користувачів. Сформульовано висновок, що для користувачів екосистема рівня 2 блокчейну Ethereum дуже важливе значення має ціновий фактор. Серед проектів масштабування беззаперечним лідером є Arbitrum One, який належить до проектів типу Optimistic Rollup та використовує технологію перевірки на наявність шахрайства Fraud Proofs. Щодо мостів, то користувачі надають перевагу тим, які дають змогу забрати кошти, якщо оператор моста діє недобросовісно або зловмисно.
Keywords: Ethereum; блокчейн; ZK Rollup; Validium; Optimistic Rollup; Optimium; достовірності стану блокчейну; ZK Proofs; Fraud Proofs; мости; Destination Chain; Optimistically; Third Party