Синергія інвестицій- них, інноваційних та фінансових механізмів у розвитку ресурсного забезпечення туристичної сфери: теоретико-методологічні підходи та практичні аспекти (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті аналізуються теоретико-методологічні аспекти синергії інвестиційних, інноваційних та фінансових механізмів, які сприяють розвитку ресурсного забезпечення туристичної сфери України в умовах війни та в період післявоєнного відновлення. Метою дослідження є створення комплексного теоретико-методологічного обґрунтування та систематизації зазначених механізмів для підвищення ефективності відновлення туристичної інфраструктури і посилення конкурентоспроможності галузі в умовах постконфліктного періоду. Для досягнення поставленої мети проведено аналіз впливу військових дій на туристичну сферу України, виявлено основні виклики для інвестування, інновацій та фінансування галузі. Досліджено існуючі фінансові механізми, такі як державна підтримка, гранти, міжнародні фонди та програми, що можуть сприяти відновленню і сталому розвитку туристичної сфери. Визначено синергію інвестиційних, інноваційних і фінансових механізмів як ключовий фактор успішного відновлення туристичних регіонів та підвищення конкурентоспроможності України на світовому туристичному ринку. Методологічний підхід дослідження включає використання методів аналізу та синтезу, що дозволяє виявити ключові фактори та інструменти для інтеграції інвестицій і інновацій у фінансові механізми підтримки туристичної сфери. Зокрема, застосовано методи аналізу літератури, вивчення прикладів з практики, а також аналіз емпіричних даних з останніх розробок у туристичному секторі. Результати дослідження підкреслюють важливість комплексного підходу, який включає координацію інвестиційних вливань, впровадження нових технологій і ефективне управління фінансовими ресурсами. Показано, що інтеграція цих механізмів є критично важливою для підвищення стійкості і конкурентоспроможності туристичного сектора. Практична цінність статті полягає в наданні конкретних рекомендацій для державних органів, місцевих адміністрацій та приватних інвесторів, що можуть допомогти в розробці та реалізації стратегій для відновлення і розвитку туристичних об’єктів. Ці рекомендації спрямовані на забезпечення конкурентоспроможності туристичної сфери на національному та міжнародному рівнях, а також на сприяння ефективному використанню ресурсів у контексті сучасних викликів та можливостей.
Keywords: інвестиційні механізми; інноваційні механізми; фінансові механізми; туристична сфера; післявоєнне відновлення; ресурсне забезпечення; конкурентоспроможність; управління фінансовими ресурсами; синергія механізмів