Екологічні аспекти розвитку територіальних громад Львівської області (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Львівська область характеризується різноманітністю демографічних та географічних аспектів територіальних громад. Найбільшими за чисельністю населення є міські громади, зокрема Дрогобицька, Червоноградська, і Яворівська, які також займають великі території. Селищні і сільські громади Східницька і Заболотцівська мають менші площі та населення. Ефективне управління громадами потребує комплексного підходу, що враховує екологічні, економічні, та соціальні фактори. Зокрема, підписання та реалізація меморандуму щодо регіонального полігону для сміття та участь у програмі «Кроки для спеціалістів: управління відходами» є прикладами ініціатив, які сприяють покращенню екологічної інфраструктури. Проведений аналіз побутових відходів у Львівській області за 2020–2023 роки свідчить про коливання обсягів, що зумовлене економічними та політичними чинниками, та вказує на покращення управління відходами, зростання екологічної свідомості, що сприяє сталому розвитку.
Keywords: територіальні громади; концепції сталого розвитку; Львівська область; екологічні проблеми; побутові відходи