Фінансово-економічні механізми забезпечення реінтеграції ветеранів війни в Україні (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті розглядаються сучасні фінансово-економічні механізми забезпечення реінтеграції ветеранів в Україні, аналізується наявний досвід, виявляються проблеми щодо мобілізації та використання ресурсів. Звертається увага на особливу роль держави, а отже, і централізованих коштів, у реалізації програм реабілітації, адаптації та соціально-економічної інтеграції ветеранів. Наголошується на проблемах, що полягають у неефективному використанні коштів у зв’язку з відсутністю на державному рівні формалізованої державної ветеранської політики та стратегії реінтеграції. Узагальнюється практика грантової діяльності громадських організацій та виявляються проблеми, пов’язані з міжнародним гуманітарним фінансуванням. Підкреслюється важливе значення фінансування підтримки трудової та підприємницької активності ветеранів через освітні ініціативи, програми перекваліфікації та гранти на ведення власного бізнесу. Визначається роль фінансового сектора у підвищення фінансової грамотності та фінансової інклюзії ветеранів як невід’ємної складової процесу їхньої реінтеграції.
Keywords: ветерани; соціально-економічна реінтеграція; фінансові ресурси; бюджетні кошти; гранти; фінансова інклюзія