Екологічно-економічні ризики при впровадженні моделі сталого розвитку підприємств в умовах енергетичних викликів (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Стаття присвячена розробленню науково-методичних засад оцінки еколого-економічних ризиків, що виникають під час реалізації моделі сталого розвитку підприємств в умовах євроінтеграції України та впровадження відповідних екологічних та енергетичних стандартів. Виявлено вплив нових енергетичних викликів на розвиток українських підприємств, що пов’язані із системною трансформацією енергетичного ринку та його інфраструктури в умовах енергетичного переходу. Акцентовано увагу на дослідженні екологічної енергетичної стійкості підприємств як здатності відновлювати конкурентні позиції шляхом перебудови бізнес-моделі підприємства та впровадження інновацій. Обґрунтовано, що оцінка еколого-економічних ризиків та енергетичних викликів для бізнес-моделі підприємств з урахуванням її цінності для споживача дає змогу прогнозувати динаміку результативності діяльності підприємства, а також оцінювати зміни конкурентоспроможності підприємства на внутрішньому та зовнішньому ринках. З’ясовано, що трансформація господарської діяльності підприємств за сучасних умов пов’язана з чинниками випадковості, невизначеності, неповноти інформації (невизначеності), що створює екологічні, економічні, технологічні та інші ризики. Управління ризиками покликане забезпечити оптимальне співвідношення майбутнього прибутку (приросту ринкової вартості) і ризику, його прийнятний (допустимий) рівень для підприємства. Запропонований науково-методичний підхід може бути адаптований для обґрунтування моделі енергетичної стійкості українських підприємств підприємства. У сучасних умовах така модель має враховувати нові тенденції розвитку енергетичного ринку, процеси децентралізації енергомережі, реконструкцію енергетичної інфраструктури України під впливом геополітичних факторів. Подальший розвиток цього підходу дасть змогу підвищити конкурентоспроможність підприємств та обґрунтувати їх екологічну та енергетичну стійкість як екосистем.
Keywords: стійкість; глобальна цінність; вартість продукту; екологічний ризик; економічний ризик; підприємство; енергетичні виклики; енергетична стійкість