Менеджмент в умовах глобальних викликів і сучасних реалій. Методологічний аспект (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Розвиток сучасних економічних систем супроводжується глобальними викликами і проблемами сучасних реалій, які мають суттєвий вплив на менеджмент і обумовлюють потребу в змінах методології менеджменту в тому числі її ключових принципів, зміни пріоритетів в їх виборі з орієнтацією на адекватність, адаптивність, прагматизм і професіоналізм. У статті розглянуто залежність ефективності методології менеджменту від глобальних викликів і динамічних проблем, викликаних нестабільними реаліями сьогодення України. Вивчено та проаналізовано, систематизовано та узагальнено вагому кількість дефініцій поняття менеджмент, виявлено онтологічну проблему для розв’язання якої запропоновано бачення авторів стосовно визначення поняття менеджмент, яке в лаконічній формі окреслює його сутнісні ознаки. Встановлено, що дієвість класичної управлінської методології обмежується тенденцією зростання динамічних змін обставин і ситуацій в зовнішньому і внутрішньому середовищах, превалюванням нелінійних зв’язків і нефункціональних залежностей між факторами впливу на об’єкт управління. Економічні системи функціонують і розвиваються в умовах невизначенності, все більше ситуацій в організаціях пов’язані з неструктурованими проблемами, які породжують значну ризикованість управлінських рішень. Пропонуються суттєві зміни до методології менеджменту, її осучаснення. Зокрема такої важливої її складової як принципи. Окрім добре відомих класичних принципів, зокрема, поєднання демократизму і централізації, повноважень і відповідальності, єдиноначальності і колегіальності, матеріального і морального стимулювання, економічності та ефективності, спадкоємності господарських рішень, підпорядкування особистих інтересів загальним, автори наголошують на важливості в умовах глобальних викликів і сучасних реалій принципів адекватності, адаптивності, прагматичності і професіоналізму. Наявність різних визначень поняття менеджмент, що з одного боку свідчить про багатозначність цього поняття, а з іншого множинність дефініцій цього поняття приводить до суттєвого розходження у розумінні того, що являє собою об’єкт дослідження, яка його мета і істотні ознаки. Для розв’язання цієї онтологічної проблеми пропонуємо власне визначення поняття менеджмент сучасний менеджмент сучасний менеджмент: творчий процес застосування релевантної управлінської методології по забезпеченню ефективності спільної діяльності людей. Метою даного дослідження є удосконалення, осучаснення методології менеджменту, яка на відміну від природничих наук не характеризується детермінованістю, точністю і об’єктивністю. В ході дослідження використана комбінація кількісних і якісних методів дослідження емпіричного і теоретичного рівня сучасних парадигм наукового дослідження, зокрема, систематизація та узагальнення, аналіз і синтез в тісній комбінації з індукцією і дедукцією.
Keywords: менеджмент; методологія; поняття; метод; глобальні виклики; процес; принципи; адаптивність; адекватність; прагматизм