Антикризове управління туристичними підприємствами: теоретико-методологічні засади та практичні рекомендації (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті здійснено комплексний аналіз теоретичних та методологічних аспектів антикризового управління туристичними підприємствами, а також запропоновано практичні рекомендації щодо ефективного застосування антикризових стратегій. У контексті сучасних економічних і соціальних викликів, що постають перед туристичною галуззю, особлива увага приділяється вивченню основних підходів до управління в кризових ситуаціях. Антикризове управління є важливою складовою стратегії сталого розвитку підприємств, оскільки дозволяє не лише стабілізувати ситуацію в умовах кризи, але й зберегти конкурентоспроможність у довгостроковій перспективі. Основною метою дослідження є виявлення ефективних методів управління туристичними підприємствами в умовах економічних або соціальних криз, а також розробка практичних рекомендацій для впровадження цих методів в реальну практику туристичних агентств та операторів. Одним з важливих завдань є вивчення факторів, що найбільше впливають на стійкість туристичних підприємств у кризові періоди, таких як зміни в попиті, коливання валютних курсів, регуляторні обмеження та соціальні трансформації. Враховуючи різноманіття ризиків, які виникають на туристичному ринку, дослідження підкреслює важливість застосування імітаційного моделювання, стратегічного планування та адаптивного управління для досягнення стійкості в кризових умовах. Використання таких інструментів дозволяє підприємствам не лише швидко реагувати на зміни, але й формувати довгострокові стратегії, які забезпечують їхнє відновлення після кризових ситуацій. Дослідження також акцентує увагу на необхідності комплексного підходу до антикризового управління, який передбачає не лише фінансові, але й маркетингові, операційні та управлінські заходи. Важливою складовою є стратегічне планування, яке дозволяє адаптувати діяльність підприємства до нових умов, мінімізуючи потенційні ризики та сприяючи його стійкому розвитку. Враховуючи актуальні виклики, які виникають на туристичному ринку, стаття містить рекомендації щодо застосування інноваційних технологій, зокрема цифрових платформ і мобільних додатків, що дозволяють покращити комунікацію з клієнтами та забезпечити швидке реагування на зміни в ринковій ситуації. Особлива увага приділяється розробці рекомендацій для туристичних агентств та операторів щодо впровадження антикризових стратегій. Рекомендації охоплюють ряд аспектів, включаючи оптимізацію витрат, розширення спектру послуг, диверсифікацію ринків та налагодження ефективної комунікації з клієнтами. Розглянуто можливості застосування сучасних маркетингових інструментів для відновлення туристичного попиту, зокрема через адаптацію продуктів до нових умов та зміни в споживчих перевагах. Також наголошується на важливості формування сприятливого іміджу підприємства в умовах кризових змін. Таким чином, стаття пропонує комплексний підхід до антикризового управління туристичними підприємствами, який базується на сучасних теоретичних моделях та методах, що дозволяють забезпечити не тільки виживання підприємств у кризових умовах, але й їхній подальший розвиток в умовах нестабільного ринку.
Keywords: антикризове управління; туристичний бізнес; стратегічне планування; кризовий менеджмент; інновації в туризмі; диверсифікація послуг