Інформаційно-комунікаційні технології як системні інструменти стратегії відбудови інфраструктури України в умовах євроінтеграції (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті досліджено стратегічну роль інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) як системного інструменту стратегії відбудови інфраструктури України в умовах євроінтеграції. Визначено, що ІКТ є ключовим елементом для налагодження ефективної координації, успішного управління ресурсами та прискорення цифровізації у різних секторах економіки. Проаналізовано виклики, пов’язані з кібербезпекою, обмеженим доступом до Інтернету, недостатньою цифровою грамотністю населення та недостатніми інвестиціями в дану сферу. Досліджено європейський досвід цифрової трансформації та проведено його порівняння з українським вектором розвитку інформаційно-комунікаційних технологій, акцентовано увагу на необхідності розбудови цифрових платформ, що об’єднують державні органи, громадян і бізнес. Визначено перспективи подальшого впровадження ІКТ для сталого розвитку та післявоєнної відбудови інфраструктури.
Keywords: інформаційно-комунікаційні технології; стратегічні інструменти; інфраструктура; інновації; комунікаційна інфраструктура; післявоєнне відновлення